Burn-out wat nu?

Herstellen van een burn-out? Eerst je lijf, de rest komt later…

Ik weet het moment nog als de dag van gisteren. Een moeilijk gesprek die dag in het vooruitzicht en een hele onrustige nacht met weinig slaap en veel stress.
Ik begroet die ochtend mijn collega, die zegt: ”jeetje wat zie jij eruit, heb je wel geslapen?”

Het was het moment waarop ik brak, ik barstte in snikken uit en terwijl ze me troostte, zei ze: ”Ik meld je wel ziek, ga jij naar huis en ga hulp zoeken”.

Van die beginperiode weet ik niet veel meer. Ik heb 3 weken op de bank gebivakkeerd en kreeg mijn lijf en emoties niet onder controle. Mijn hele lijf schudde en trilde en in mijn hoofd zat alleen maar ellende.
Ik kon niets anders denken dan: “Ik zie niet hoe dit ooit nog goed gaat komen”.

Na een tijdje werd het lichaam al rustiger, maar had nog geen energie en ook nog nergens zin in. Ik stond op de lijst voor hulp, maar dat duurde nog wel even vanwege de wachttijden in onze overbelaste GGZ.

Na paar weken kreeg ik wel weer de behoefte om letterlijk en figuurlijk in beweging te komen.
Toch voelde ik me niet meer in staat om meer dan 20 meter te lopen. Ik moest dus eerst aan mijn conditie werken. Ik ging naar een personal trainer, omdat ik als de dood was dat ik veel te fanatiek van start zou gaan. Met kleine babystapjes vooruitgang geboekt. Ik raakte gemotiveerd en veranderde mijn voeding en voegde supplementen toe, om de tekorten vanwege de chronische stress weg te werken. Met de vorderingen op het lichamelijke vlak, verbeterde ook mijn humeur. Ik had weer perspectief en vertrouwen dat het de goede kant op ging. Elke keer voegde ik wat toe. Tot zover dit verhaal…

Toen ik na mijn herstel besloot om van deze ervaring mijn beroep te maken, leerde ik tijdens mijn studie Stressologie, dat Burn-out vooral een lichamelijke aandoening is. Je energiehuishouding en je denkvermogen zijn letterlijk aangetast door de langdurige grote hoeveelheden aan stress. Los je eerst dat probleem op dan, kun je daarna de oorzaken van de stress gaan aanpakken. Met een helder hoofd en een fitter lijf ben je tenslotte veel weerbaarder en neem je de betere besluiten. Ik herkende heel veel van hoe ik het zelf gedaan had. 

Zo denk ik er als Burn-out coach nog steeds over. Om het in je hoofd op een rijtje te krijgen, is samen met de eerste rust, het hard nodig dat je lichaam eerst in balans komt. Eerst stappen in je energie en daarmee het vertrouwen in je lijf terugkrijgen en daardoor je ook gelukkiger te voelen. De rest komt later…

Open chat
1
Hoi, zou je me iets willen vragen?
Scan the code
Waar kan ik je mee van dienst zijn?