Levertaart (geen recept)

Levertaart - De functie van de lever met betrekking tot herstel van Burn Out - Burn out coaching

Waar het je bij een Burn-out veelal aan ontbreekt is energie. Energie om dingen te ondernemen, energie om iets vol te kunnen houden. Het ontbreken van energie geeft je een hopeloos gevoel.

Meer energie door een gezonde lever? 

Als sporten nog niet binnen je bereik ligt, dan kan je je wel focussen op het goed voor je lijf te zorgen. Eén van de belangrijkste organen in je lichaam om te gaan vertroetelen , is de lever. Deze helpt bij de spijsvertering van het voedsel wat binnen komt, hij helpt bij het genezen van wondjes en andere ontstekingen, hij zorgt ervoor dat giftige stoffen uit je lichaam verwijderd worden, hij helpt bij het behoud van een stabiele bloedsuikerspiegel en speelt ook een belangrijke rol in je hormoonhuishouding. 

De kans is groot dat jouw lever het al een tijdje heel zwaar heeft gehad door de chronische stress. Ga je beter voor je lever zorgen, dan gaat jouw lever beter voor jou zorgen, en ga je dus meer energie ervaren.

Ik vergelijk het wel eens met een taart.

Je lever doet aan alle hierboven genoemde processen tegelijkertijd mee, maar zal wel zijn prioriteiten hebben. Ga je bijvoorbeeld veel zoetigheid eten, dan zal je lever iets minder energie en aandacht laten gaan naar herstelprocessen in je lijf, want ja die suiker is even prioriteit. Doe je dat 6 keer per dag dan kan je je voorstellen dat dat niet bevorderlijk is voor je herstel. Het is net als wanneer je als docent uitleg staat te geven en er praat steeds een leerling door je uitleg heen. 

Ditzelfde geldt voor gifstoffen die je binnenkrijgt.

Is je voeding zwaar bewerkt, dan is het ook zwaar werken voor je lever. Andere gifstoffen die we tegenwoordig in onze moderne maatschappij dagelijks binnenkrijgen zijn: Antibiotica in vlees, geur en kleurstoffen in kleding cosmetica, schoonmaakmiddelen. luchtvervuiling, de vetten en oliën waar we vaak in bakken, etc. Allemaal zaken waar de lever zijn best voor doet om het te verwerken. Hoe meer vervuiling in je lijf, hoe minder herstelenergie er voor andere zaken in je lijf overblijft.

Sommige zaken zijn onvermijdelijk, maar probeer eens bewuster om te gaan met de dingen waar je wel invloed op hebt. Hieronder even een rijtje om je op weg te helpen.

  • Eet zo min mogelijk geraffineerde suikers en beperk pasta’s en aardappelen
  • Drink minder alcohol en koffie of zwarte thee
  • Koop verse producten en kook zelf zodat je weet wat er in je eten zit.
  • Beperk je eetmomenten en als je snackt neem dan iets wat je voedt, maar niet je bloedsuikerspiegel doet pieken.
  • Gebruik verzorgingsproducten met zo min mogelijk chemische ingrediënten.
  • Zorg voor frisse lucht in huis en ga geregeld naar buiten. Alle processen in je lijf hebben zuurstof nodig. Als je niet in staat bent lang te wandelen zoek dan een plekje in de zon op.
 

Heb je vragen of een goede suggestie? laat het me weten! Of deel je ervaringen met me als je hier mee aan de slag gaat. Niets leuker dan te horen dat je iets opgepikt hebt uit mijn artikel.

Open chat
1
Hoi, zou je me iets willen vragen?
Scan the code
Waar kan ik je mee van dienst zijn?