Ik leer je zwemmen!

We leven in een samenleving waarin alles geregeld is en overgeorganiseerd. Dat heeft voordelen; je hoeft niet alles te bedenken. Daarmee bespaar je tijd, en dan kun je met die tijd weer leuke dingen doen.

In dit consumptiegedrag schuilt wel een gevaar… we zijn gemakzuchtiger geworden. We zijn verleerd zelf na te denken over ‘Wat is goed voor mij?’ en denken in plaats daarvan ‘Dit vind ik wel leuk’ of ‘Dit moet ik echt doen.’

Mensen die burn-out raken, hebben ook vaak onbewust ‘ja’ gezegd op zaken, te veel vertrouwd op het feit dat anderen vast het beste met ze voor hebben. Je bent zelf over je eigen grenzen gegaan en je hebt anderen toegestaan over jouw grenzen heen te gaan.

Eenmaal in een burn-out zijn we alleen niet meer in staat om onszelf te helpen. We zitten fysiek en mentaal volledig aan de grond en leggen ons lot in de handen van de gezondheidszorg.

Mijn 1ste bedrijfsarts ( ik had er tijdens mijn herstel 5 verschillende) zag wel wat ik nodig had en verwees mij door. Dat betekende lang moest wachten en dat er geen hulp was tot dat ik aan de beurt was voor een intake bij een psychiater voor mijn vermeende ADD. Daarna nog 5 keer een afspraak moeten maken of omdat er dubbele afspraken waren of zelfs vergeten waren dat ik langs zou komen. Na dat gesprek wat positief was bleef het stil….

Toen heb ik besloten om het allemaal zelf te gaan regelen

Het lastige is alleen dat een burn-out zo complex is, dat je niet op één adres voor al je problemen terecht kunt. Zo’n zoektocht heb ik moeten maken. Heel interessant, maar het kost ook een hoop tijd omdat je niet weet wat er ‘te koop’ is. Ik had het destijds wel heel fijn gevonden als iemand mij wegwijs had gemaakt en het overzicht had gehouden.

Het is ook uit onderzoek gebleken, dat wie een coach inschakelt, meer succes heeft op een voorspoedig en duurzaam herstel.

Wie zonder coach wacht op hulp, heeft geluk als er na een wachttijd van 1-3 maanden een ‘reddingsboei’ toegeworpen wordt. Als we ons na lange tijd weer wat beter voelen, willen we weer verder waar we gebleven waren. We hebben alleen niet leren ‘zwemmen’, zodat we onszelf voortaan kunnen redden als we in ‘het water’ belanden.

Uiteraard heb je hulp nodig als je onderuit gaat, maar als ik je help, dan leer ik je ‘zwemmen’.

Ik zal je een spiegel voor houden, omdat een burn-out een teken is dat je het echt anders moet gaan doen. Je zal veranderingen in leefstijl moeten gaan maken, op zoek moeten gaan naar wat je stress veroorzaakt, en wanneer en waardoor je de verbinding met jezelf bent kwijtgeraakt. Het is een enorme opdracht die je zelf moet uitvoeren, maar een goede coach kan je daarbij helpen. Je laten zien, ervaren wat goed voor je is, waar je valkuilen liggen en wat je daaraan kan doen.

Ik ben van mening dat je alleen echt van een burn-out kunt herstellen als je geleerd hebt alle facetten aandacht te geven, zodat je nooit meer in herhaling valt en voorgoed stressbestendig kunt blijven. Wat die facetten zijn, leg ik uit in een volgend artikel.

Ik ga je dus niet redden, maar ik wil je wel graag leren ‘zwemmen’!

Open chat
1
Hoi, zou je me iets willen vragen?
Scan the code
Waar kan ik je mee van dienst zijn?